076 - 066 1266 info@pnkbeauty.se

Satsa på din hälsa

Cryotherapy

Som en av de få kryoterapi anläggningar i Sverige och den enda i Borås

PNK

förbättrar återhämtningsförmågan

Behandligen går ut på att man går in i en nerkyld och kvävefylld fryskammare med temperaturer på hela -160 grader celsius som kyler ner kroppen i 2-3 minuter. 

 

Kryoterapi

Är en ny revolutionerande och mycket  spännande metod som förbättrar ditt allmänna välbefinnande, din hud, och kroppsform genom att exponera hela kroppen för extremt låga temperatur för att sätta kroppen i ett temporärt chockläge, och sedan accelerera kroppens naturliga återhämtning, öka tillväxtfaktorer och hämma inflammationsfaktorer samtidigt som den förbättrar det totala välbefinnandet och ger kroppen ny energi. Behandlingen går 

 ut på att man går in i en nerkyld och kvävefylld fryskammare med temperaturer på hela -160 grader celsius som kyler ner kroppen i 2-3 minuter. 

Kryoterapi utvecklades och anvöndes i Japan av professor Toshiro Yamaguchi 1978 för behandling av reumatoid artrit. Sedan dess har det gjorts mycket forskning om andra hälsofördelar Helkropps-kryoterapi (WBC) används sedan 1980-talet, främst i norra Europ (Tyskland, Österrike, Finland, Polen, Ryssland …) inom holistisk medicin . 

De senaste åren, har kryoterapi blivit en succé inom professionell elitidrottare då det höjer testosteronnivån, ökar tillväxthormoner samt förbränner 600-800 kalorier och därmed ökar prestations-och återhämtningsförmåga , fettbränningen hos idrottutövare. Samtidigt har den blivit mycket populär mellan filmstjärnor och inom skönhetsbranschen då den har positiva effekter på hud, viktminskning, kroppsform och välbefinnande. 

Våra Cryocabiner är från den välkända fabrikaten CTN cryocabines som används av flertalet NHL och NFL-lag samt välkända idrottare i Europa och USA. Metoden är välkänd på kliniker runt om i världen och dess effekter är banbrytande i alla kategorier. Genom en mix av hormonbalansering och att väcka kroppens cellgenereringssystem ger den positiva effekter inom alla områden. En helkroppscryoterapi är helt smärtfri och resultaten är kliniskt bevisade. Ett normalt behandlingstillfälle varar endast tre minuter, men fördelarna är långvariga. Att använda kryoterapi har många fördelar inom sport och fitness , medicin och skönhetsbranschen bl.a den är bra för att:

 

 

Förbättrar återhämtningsförmågan

När du gör kryoterapi så ökar blodflödet samtidigt som näringsämnen och hormoner frigörs, vilket gör att den som tränar mycket får mer kraft, högre hastighet och mindre trötthetskänslor. Detta gör att det är väldigt populärt bland idrottare som använder metoden febrilt. Att använda kryoterapi har många fördelar inom sport och fitness , medicin och skönhetsbranschen bl.a den är bra för att : 

Kryoterapi hjälper kroppen att återhämta sig efter träning och minska inflammationer samt smärta – Till skillnad från isbad kan man dessutom träna direkt efter en behandling- Den misnkar trötthet, träningsvärk och inflammationer , minskar tid för återhämtning, ökar prestationen, neutraliserar nivån av mjölksyra nästan omedelbart och tillåter mer intensiv och ökad mängd träning

 

 

Förbättra mental balans

Ny forskning från London visar att kryoterapi stimulerar vagusnerven. Det är en av hjärnans nerver som forskare ser som särskilt intressanta eftersom att den hjälper dig att slappna av, känna fridfullhet, bekämpa stress, minska ångest och skapa välmående.

 

Bra tips för att öka fettförbränning

Kryoterapi ökar även fettförbränningen.  Efter att du har kylt ned kroppen i -180 grader så tar det mycket energi att återuppvärma kroppen. En treminutersbehandling bränner således mellan 600 till 800 kalorier beroende på fysik och kroppsstorlek. Eftersom att energinivåerna ökar mycket efter en behandling så ökar det även kroppens metabolism vilket förbättrar kroppens fettförbränningsförmåga.  Cryoterapi sätter igång en nedbrytingsprocess i fettcellerna.  Detta medför att fettcellerna dör och kroppen gör sig av med resterna (Fagocytos). Det tar ca 14 dagar innan alla de döda fettcellerna kommer ut ur kroppen. Processen fortsätter i kroppen i 8-10 veckor.

Bra för kroniska åkommor som fibromyalgi

Studier från USAs nationella hälsoinstitut visar att 15 kryoterapi-behandlingar hjälpte patienter med fibromyalgi att få en markant förbättring av sin smärtnivå vilket gjort att allt fler läkare ser det som en behandling för fibromyalgi. Man har också sett att helkroppskryoterapi har hjälpt människor som lider av kronisk trötthet, ledvärk och generella kroppssmärtor.

Inom skönhetsbranschen används kryoterapi fram för allt för att 

 •  Accelererar kroppens metabolism för viktminskning 
 •  Ökar kollagenproduktionen, föryngrar huden 
 •  Reducerar celluliter och hudens åldrande 
 •  Omvandlar farligt vitt fett till hälsosamt brunt fett 
 •  Ökar lymfdränage och blodcirkulation 

Inom medicin och sjukvården används kryoterapi för att

 1. Minskar migrän symptom

Kryoterapi kan hjälpa till att behandla migrän genom att kyla och bedöva nerver i nackområdet. Det finns vetenskapliga studier som visar bl.a 

att applicering av en halshylsning innehållande två frysta isförpackningar på halspulsåderna i halsen minskade signifikant migränsmärta hos de testade. Man tror att detta fungerar genom att kyla blodet som passerar genom intrakraniella kärl. Karotisartärerna är nära hudens yta och tillgängliga.

 1. Numbers nervirritation

Många idrottare har använt kryoterapi för att behandla skador i flera år, och ett av orsakerna till detta är att det kan bedöva smärta. Förkylningen kan faktiskt bedöva en irriterad nerv. Läkarna kommer att behandla det drabbade området med en liten sond insatt i den närliggande vävnaden. Detta kan hjälpa till att behandla klämda nerver eller neurom, kronisk smärta eller till och med akuta skador.

 1. Hjälper till att behandla humörsjukdomar

De extremt kalla temperaturerna i kryoterapi med hela kroppen kan orsaka fysiologiska hormonsvar. Detta inkluderar frisättning av adrenalin, noradrenalin och endorfiner. Detta kan ha en positiv effekt på de som upplever humörstörningar som ångest och depression. 

 1. Minskar artritisk smärta

I många vetenskapliga studie visar att kryoterapi med hela kroppen minskade smärtan hos personer med artrit. De fann att behandlingen var väl tolererad. 

 1. Kan hjälpa till att behandla tumörer med låg risk

Riktad lokaliserad kryoterapi kan användas som cancerbehandling. I detta sammanhang kallas det ”kryokirurgi.” Det fungerar genom att frysa cancerceller och omger dem med iskristaller. Det används för närvarande för att behandla vissa tumörer med låg risk för vissa typer av cancer, inklusive prostatacancer.

 1. Kan hjälpa till att förebygga demens och Alzheimers sjukdom

Medan mer forskning behövs för att utvärdera effektiviteten av denna strategi, är det teoretiserat att helkroppskryoterapi kan hjälpa till att förhindra Alzheimers och andra typer av demens. Eftersom Cryotherapi anses ha anti-oxidativa och anti inflammatoriska effekter då kan det hjälpa till att bekämpa inflammatoriska och oxidativa stressresponser som uppstår med vid demens och Alzheimers.

 1. Behandlar atopisk dermatit och andra hudtillstånd

Atopisk dermatit är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom med på torr och kliande hud. Eftersom kryoterapi kan förbättra antioxidantnivåerna

i blodet och samtidigt kan minska inflammation, är det vettigt att både lokaliserad och helkroppskryoterapi kan hjälpa till att behandla atopisk dermatit. Studier även visade att cryotherapy eller kylterapi kan med sin antiinflamations effekt mot talgkörtel ha bra behandlingseffekt mot akne

8- effektiv  mot RLS ( rest legs syndrom)

Vika personer som ska undvika kryoterapi

 • Människor som har blodtryck – både höga eller låga får aldrig gå för den här typen av behandling.  .
 • För en gravid kvinna rekommenderas inte kryoterapi viktminskning eftersom det kan skada barnet såväl som modern.
 • Personer som lider av Raynauds syndrom som är en sjukdom som karakteriseras av kortvariga attacker av initialt bleka och därefter cyanotiska, kalla fingrar eller tår efter köldprovokation eller psykisk stress. Oftast åtföljs den vasospastiska fasen av en hyperemisk fas med rodnad, svullnad och bultande smärta.måste hålla sig borta behandlingen. Om du lider av denna sjukdom eller  en sjukdom som drabbar blodkärl, måste du undvika denna typ av behandling eftersom kryoterapi har en direkt inverkan på blodkärlen.
 • Om du nyligen har haft hjärtinfarkt eller drabbas av hjärtkärlsjukdomar med kärlkramp bör du undvika krypterapi. 
 • Om du är allergisk mot kyla är den här behandlingen inte avsedd för dig.
 • Människor som har haft blodproppar, eller får lätt blodproppar bör också undvika kryoterapi.  
 • Personer med öppna sår får inte delta i kryoterapisessioner.
 • Om du har nervsmärta i ben och fötter, håll dig borta.
 • Om du har en okontrollerad EP-anfallsstörning rekommenderas inte denna terapi.
 • Om du har något tillstånd som överlägset är relaterat till känslighet för överkänslighet för kyla , rekommenderas inte kryoterapi för dig

Biverkningar

Cryotherapy är mycket säkert behandling och ofarlig ,  men som alla andra behandlingar så kan ofarliga och övergående biverkningar förekommer vid Cryotherapy 

De vanligaste biverkningarna av någon typ av kryoterapi är domningar, stickningar, rodnad och irritation i huden. Dessa biverkningar är nästan alltid tillfälliga. Boka tid hos din läkare om de inte löser det inom 24 timmar.

Det kan också inducera känslor eller domningar i händer, fötter, ben och armar.

Vid långa behandlings tider längre än 5 minuter kan man uppleva andningssvårigheter, låg hjärtfrekvens och ökat blodtryck. Så gå inte längre än det som rekommenderas. 

PNK

Cryotherapy

Förbättrar återhämtningsförmågan

Om

Cryotherapy

\

Förbättrar återhämtningsförmågan

\

Förbättra mental balans

\

Bra tips för att öka fettförbränning

\

Bra för kroniska åkommor som fibromyalgi

No Pain, No Gain

Förbättra mental balans

Bra tips för att öka fettförbränning

Boka tid här

Förbättrar återhämtningsförmågan